Dark
Light

Val Srebrenica herdacht

Auteur:
1 minuut leestijd

Begraafplaats bij Srebrenica – Foto: CC/Michael Büker
Zowel in het Bosnische plaatsje Potocari vlakbij Srebrenica als in Den Haag is woensdag stilgestaan bij het bloedbad dat volgde op de val van Srebrenica op 11 juli 1995.

Het Bosnisch-Servische leger onder leiding van Ratko Mladic liep Srebrenica zeventien jaar geleden onder de voet. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat dat aanwezig was in Srebrenica kon de hierop volgende genocide niet voorkomen. Naar schatting achtduizend moslimmannen en -jongens werden na de val van de moslimenclave om het leven gebracht.

De val van Srebrenica is woensdag onder meer in Potocari herdacht. Op de erebegraafplaats in die plaats, vlakbij het voormalige hoofdkwartier van Dutchbat, worden ieder jaar op 11 juli de stoffelijke overschotten begraven van slachtoffers die dat jaar zijn geïdentificeerd. Woensdag werden er 520 slachtoffers herbegraven.

Ook op het Plein in Den Haag worden de slachtoffers van Srebrenica woensdag herdacht.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×