Van Gogh Huis krijgt grote privécollectie

Een deel van de overgedragen verzameling

Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam heeft een grote privécollectie over Vincent van Gogh verworven. Het centrum heeft dat maandag bekendgemaakt.

De collectie is afkomstig van de 97-jarige Klaas Faber, voormalig directeur van de Coöperatieve Eenheid Haarlem. Faber is al lange tijd een groot bewonderaar van Van Gogh en heeft nu dus besloten zijn verzameling aan te bieden aan het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam.

In de verzameling bevinden zich onder

- advertentie -meer twee originele portretten die Van Gogh maakte van het echtpaar De Rijke waar de schilder drie maanden in de kost zat toen hij in de boekhandel in Dordrecht werkte. Verder worden er dertig boeken over en door Van Gogh overgedragen aan het centrum en zijn er dia’s bijgevoegd met schilderijen van Vincents periode in het Zuid-Franse Arles. De lezingen bij die dia’s zijn ingesproken door Faber´s zoon Paul, momenteel seniorconservator bij het Tropenmuseum in Amsterdam.

Het Van Gogh Huis is gevestigd in een huis in Nieuw-Amsterdam waar Vincent van Gogh in 1883 korte tijd heeft gewoond en gewerkt.

centraal-museum-1521-altaarstuk-detail

[caption id="attachment_11019" align="alignleft" width="265"]Detail van het middenpaneel (bruikleen Stichting Van Baaren)

Donderdag keert…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: