Van Gogh Museum presenteert prentencollectie

Henri de Toulouse-Lautrec, Affiche voor de roman Reine de joie, moeurs du demi-monde van Victor Joze, 1892 – Van Gogh Museum, Amsterdam

Het Van Gogh Museum in Amsterdam presenteert vanaf begin februari een serie topstukken uit de eigen prentenverzameling. Het gaat onder meer om prenten van Bonnard, Gauguin en Toulouse-Lautrec.

In de jaren 1890-1905 was Parijs volgens het museum helemaal in de ban van de prentkunst. Bijna alle Franse kunstenaars van dat moment experimenteerden met lithografie, ets of houtsnede als artistiek expressiemiddel. Het Van Gogh Museum:

Dit had prachtige, vaak kleurrijke kunstwerken als resultaat. De grondleggers van de prentkunst-rage waren tijdgenoten en vrienden van Vincent van Gogh. De prentrevolutie zou echter pas tot volle bloei komen na het overlijden van Van Gogh in 1890.Het Amsterdamse museum beheert een collectie van ongeveer 1300 prenten die deze bloeiperiode van de prentkunst “in volle glorie laat zien”. Al sinds de opening verzamelt het museum prenten.

- advertentie -

Begin deze eeuw wist het museum de collectie prenten aanzienlijk uit te breiden. Het Van Gogh Museum verwierf toen een prentenverzameling met circa duizend werken uit het fin de siècle. De afgelopen elf jaar is de collectie verder aangevuld.

Veel van de in de tentoonstelling opgenomen werken zijn vanwege hun kwetsbaarheid maar heel zelden te zien.

De tentoonstelling, getiteld Schoonheid in veelvoud. Hoogtepunten uit de prentencollectie van het Van Gogh Museum markeert de verschijning van een grote publicatie over de prentencollectie van het museum. De prenten zijn van 2 februari tot en met 23 september 2012 in het museum te bekijken.

Louvre geeft gestolen Egyptische voorwerpen terug
LouvreMuseum het Louvre in Parijs heeft een werk gekocht…
koblenz-mittelrhein-museum-gr
Mittelrhein-Museum in Koblenz - Foto: CC/Holger WeinandtAan de Florinsmarkt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: