Van Gogh Museum verwerft aquarel Vincent van Gogh

Knotwilg, detail – Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft voor het eerst sinds vijf jaar een werk van Vincent van Gogh (1853-1890) aangekocht. Het gaat om een waterverftekening met de titel Knotwilg.

Vincent van Gogh maakte de tekening in juli 1882 in Den Haag. In deze periode maakte de kunstenaar voor het eerst meerdere grote aquarellen. Het werk toont een weggetje langs een sloot waaraan een knotwilg staat. In de achtergrond zijn de remisegebouwen van het station Rijnspoor goed te zien. Van Goghschreef in een van zijn brieven aan zijn broer Theo uitvoerig over het werk. Op 31 juli 1882 schreef hij onder meer:

- advertentie -

Een somber landschap – dien dooden boom bij een stilstaand met kroos bedekten plas, in ’t verschiet een remise van de Rijnspoor waar spoorlijnen elkaar kruisen, zwarte berookte gebouwen – verder groene weilanden, een kolenweg en een lucht waar de wolken jagen, graauw met een enkel schitterend wit randje en een diepte van blaauw daar waar de wolken zich scheuren even.

Het is voor het eerst in vijf jaar dat het Van Gogh Museum een werk van de kunstenaar heeft aangekocht. Museumdirecteur Axel Rüger is uiteraard blij met de aanwinst:

Het werk stond specifiek op onze wensenlijst als belangrijke mogelijke aankoop omdat het een van de meest representatieve waterverftekeningen uit Van Goghs Haagse periode is. Tot vandaag hadden wij daar geen voorbeeld van in onze collectie.

Knotwilg – Van Gogh Museum


Hoeveel er betaald is voor de waterverftekening is niet bekendgemaakt. Het werk kon gekocht worden met steun van enkele fondsen, waaronder de BankGiro Loterij en de Vincent van Gogh Stichting. Tot en met 10 juli 2012 is in het Van Gogh Museum een speciale presentatie te zien rondom deze aankoop.

evangeliarium-van-egmond-gr
EuropeanaDe 27 Europese ministers van Cultuur maken woensdag in…
Oranje, rood, geel - Mark Rothko, 1961Het Gemeentemuseum in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: