Dark
Light

Van Gogh Museum verwerft aquarel Vincent van Gogh

Auteur:
1 minuut leestijd

Knotwilg, detail – Van Gogh Museum
Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft voor het eerst sinds vijf jaar een werk van Vincent van Gogh (1853-1890) aangekocht. Het gaat om een waterverftekening met de titel Knotwilg.

Vincent van Gogh maakte de tekening in juli 1882 in Den Haag. In deze periode maakte de kunstenaar voor het eerst meerdere grote aquarellen. Het werk toont een weggetje langs een sloot waaraan een knotwilg staat. In de achtergrond zijn de remisegebouwen van het station Rijnspoor goed te zien. Van Gogh schreef in een van zijn brieven aan zijn broer Theo uitvoerig over het werk. Op 31 juli 1882 schreef hij onder meer:

“Een somber landschap – dien dooden boom bij een stilstaand met kroos bedekten plas, in ’t verschiet een remise van de Rijnspoor waar spoorlijnen elkaar kruisen, zwarte berookte gebouwen – verder groene weilanden, een kolenweg en een lucht waar de wolken jagen, graauw met een enkel schitterend wit randje en een diepte van blaauw daar waar de wolken zich scheuren even.”

Het is voor het eerst in vijf jaar dat het Van Gogh Museum een werk van de kunstenaar heeft aangekocht. Museumdirecteur Axel Rüger is uiteraard blij met de aanwinst:

“Het werk stond specifiek op onze wensenlijst als belangrijke mogelijke aankoop omdat het een van de meest representatieve waterverftekeningen uit Van Goghs Haagse periode is. Tot vandaag hadden wij daar geen voorbeeld van in onze collectie.”

Knotwilg – Van Gogh Museum

Hoeveel er betaald is voor de waterverftekening is niet bekendgemaakt. Het werk kon gekocht worden met steun van enkele fondsen, waaronder de BankGiro Loterij en de Vincent van Gogh Stichting. Tot en met 10 juli 2012 is in het Van Gogh Museum een speciale presentatie te zien rondom deze aankoop.

Lees ook: Vincent van Gogh (1853-1890) – Zijn leven en werk
Overzicht van boeken over Vincent van Gogh

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×