Van Nellefabriek erkend als werelderfgoed

De Van Nellefabriek in Rotterdam staat sinds zaterdag op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Qatar. Nederland heeft in totaal nu tien werelderfgoederen.

Exterieur de Van Nelle Fabriek in Rotterdam - cc

Exterieur de Van Nelle Fabriek in Rotterdam – cc


Anderhalf jaar geleden werd de Rotterdamse fabriek officieel als werelderfgoed voorgedragen door de Nederlande overheid. Nu staat de fabriek dus op de Unesco-lijst waardoor de overheid officieel verplicht is om het object goed te beheren. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, was in Qatar aanwezig toen bekend werd gemaakt dat ‘zijn’ monument aan de gerenommeerde lijst was toegevoegd. De burgemeester noemt de fabriek een “paleis voor de arbeiders”.

Industrieel monument

De Van Nellefabriek staat aan de Delfshavense Schie in Rotterdam en wordt beschouwd als een van de belangrijkste industriële monumenten in Nederland. De fabriek werd ontworpen door architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt en gebouwd tussen 1927 en 1930. Het fabriekspand was zeer modern. Zo waren er bijvoorbeeld douches voor medewerkers. Tot in de jaren negentig werd de fabriek gebruikt door Van Nelle, een bekende Rotterdamse fabrikant van shag, sigaretten, koffie en thee.

Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is de fabriek “architectonisch bijzonder” en “technologisch zeer hoogstaand”. De rijksdienst zei eerder al over het monument:

- advertentie -

“Het complex markeert een bijzondere waarde in de geschiedenis en is ontstaan door een unieke samenwerking van de opdrachtgever met architecten, constructeurs en vormgevers met als doel een nieuw type fabriek te maken waarin rekening werd gehouden met het belang van de werknemers.”

Interieur van de Van Nellefabriek

Interieur van de Van Nellefabriek

Tegenwoordig is de Van Nelle Fabriek in gebruik als kantoor en locatie voor evenementen.

Met de Rotterdamse fabriek heeft Nederland nu tien werelderfgoederen, waaronder de Amsterdamse grachtengordel, de Waddenzee, Willemstad (Curaçao), het Ir. D.F. Wouda-gemaal en de molens van Kinderdijk.

Documentaire Van Nellefabriek Rotterdam

Belgische vlag (stck.xchng)Een opmerkelijk bericht in de Belgische…
Heitje voor een karweitje, 1956 - Foto: Arnhemse Courant. (1583-8368)
Heitje voor een karweitje, 1956 - Foto: Arnhemse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: