Van Nellefabriek wordt voorgedragen als werelderfgoed

Van Nellefabriek – Foto: CC/Fwdekieviet

De Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam wordt volgende week voorgedragen voor de werelderfgoedlijst van Unesco. Een daarvoor benodigd nominatiedossier is deze week officieel overhandigd aan minister Bussemaker van Cultuur.

Van Nellefabriek in 1930 – Foto: RCE


De Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam wordt gezien als een van de belangrijkste industriële monumenten in Nederland. De fabriek werd ontworpen door architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt en gebouwd tussen 1927 en 1930. Het fabriekspand was zeer modern. Zo waren er bijvoorbeeld douches voor medewerkers. Tot in de jaren negentig werd de fabriek gebruikt door Van Nelle, een bekende Rotterdamse fabrikant van shag, sigaretten, koffie en thee.

Minister Bussemaker biedt het nominatiedossier maandag aan bij het Werelderfgoedcomité in Parijs. In de zomer van 2014 wordt duidelijk of de Van Nellefabriek daadwerkelijk een plek op de werelderfgoedlijst krijgt.

- advertentie -

Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is de fabriek “architectonisch bijzonder” en “technologisch zeer hoogstaand”. De rijksdienst:

Het complex markeert een bijzondere waarde in de geschiedenis en is ontstaan door een unieke samenwerking van de opdrachtgever met architecten, constructeurs en vormgevers met als doel een nieuw type fabriek te maken waarin rekening werd gehouden met het belang van de werknemers.

De overheid steunt de voordracht met een bedrag van 300.000 euro.

Pier van Scheveningen
james-cook-pistool-560

[caption id="attachment_20468" align="alignnone" width="560"]Het pistool van James Cook - Foto: Leski Auctions

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: