Van Vollenhoven opent Museum aan het Vrijthof

Spaans Gouvernement – Foto: CC/Hermann Luyken

Het vernieuwde Museum aan het Vrijthof in Maastricht wordt op 1 juni geopend door Pieter van Vollenhoven, de man van prinses Margriet. Het museum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Bij de opening onthult Van Vollenhoven onder meer een herplaatst beeld van Karel V van het Heilige Roomse Rijk (1500-1558). Aansluitend maakt hij een rondgang door het museum en bekijkt hij de openingstentoonstelling Duurzame Glans; Maastrichts Zilver. In dezetentoonstelling wordt onder meer ingegaan op de economische betekenis van het Maastrichts zilverwerk. Pieter van Vollenhoven is voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds.

- advertentie -

Museum aan het Vrijthof is gehuisvest in het voormalige, zestiende-eeuwse Spaans Gouvernement. Dit pand dankt zijn aanzien vooral doordat de koning van Spanje, hertog van Brabant en keizer van Duitsland, Karel V, er verbleef. Tussen 1519 en 1550 bracht de reizende keizer verschillende bezoeken aan Maastricht en dan verbleef hij in het Spaans Gouvernement.

Onder meer de wapenschilden boven de ramen op de eerste verdieping en de gebeeldhouwde portretmedaillons van Karel V en zijn echtgenote Isabella van Portugal, in het reliëf rond een van de bogen van de arcade aan de zijde van de binnenplaats, herinneren aan de anwezigheid van de keizer.

Bij de verbouwing zijn het Spaans Gouvernement en het achttiende-eeuwse achterhuis aan de Papenstraat opnieuw samengevoegd en verbonden door onder meer een transparante overkapping.

venduehuis-den-haag-1-gr
Venduehuis in Den Haag - Foto: venduehuis.comHet Haags Historisch…
Plein van Pilatus - Foto: OrientalisNa een sluiting van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: