VARA maakt televisieserie over geschiedenis arbeider

Oude fabriek

Oude fabriek

De VARA komt in 2015 met de tiendelige televisieserie ‘De Strijd’, over de geschiedenis van de arbeider. De reeks, die wordt uitgezonden ter ere van het negentigjarig jubileum van de omroep, komt onder eindredactie van Kees Driehuis. Hij stopt daarom als presentator van het politieke discussieprogramma ‘Buitenhof’.


De serie gaat over een veranderend Nederland, van ongeorganiseerd en zonder rechten naar een tijd van vakbonden en eigen politieke partijen. De VARA:

“In ‘De Strijd’ kijken de makers met nieuwsgierigheid en een open blik naar de ‘gouden eeuw van de arbeider. Het is een serie die duidelijk maakt waarom we nu naast plichten ook rechten hebben; die vertelt aan wie we de WW, bijstand, AOW en minimumloon te danken hebben en welke offers daarvoor zijn gebracht. Niet somber, cynisch of vol nostalgie. Eerder trots, vrolijk en verrassend.”

Arbeidersomroep

In de serie wordt ook stilgestaan bij de geschiedenis van de omroep. De Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs werd op 1 november 1925 opgericht als een arbeidersomroep.

Opening VARA gebouw, 1929

Hartmut Haenchen - Foto: Human/NTR
De Hemel Boven Dresden Hartmut Haenchen - Foto: Human/NTR…
Jean-Pierre Melville - Foto: EYEFilmmuseum EYE in Amsterdam…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: