Veel Duitse jongeren weten niets over Auschwitz

Een op de vijf jongeren in Duitsland heeft geen idee dat Auschwitz ooit een vernietigingskamp was. Dat blijkt uit een opiniepeiling die onlangs door het Duitse tijdschrift Stern is uitgevoerd.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim duizend jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Daarvan bleek 21 procent niet de betekenis van Auschwitz te kennen. Ongeveer een op drie ondervraagde jongeren kon ook geen antwoord geven op de vraag waar Auschwitz precies lag.Daarnaast werden er ook 30-plussers ondervraagd. Die bleken beter op de hoogte te zijn. Ongeveer 95 procent van hen kent de betekenis van Auschwitz.

- advertentie -

Uit het onderzoek bleek verder dat ongeveer vier op de tien Duitsers een streep wil zetten onder het naziverleden.

Holocaust Memorial Day

Vrijdag worden op veel plekken herdenkingen gehouden. Dit omdat het dan 27 januari is en op die dag in 1945 werd vernietigingskamp Auschwitz door Russische troepen bevrijd. Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep de dag in 2005 daarom uit tot een internationale herdenkingsdag: Holocaust Memorial Day.

Het in Polen gelegen voormalige vernietigingskamp werd van 1940 tot de bevrijding door het Rode Leger in januari 1945 door de nazi’s gebruikt. In totaal werden tijdens de oorlog meer dan 1,5 miljoen mensen naar het kamp gedeporteerd. In het kamp werden zeker 1,1 miljoen mensen gedood, het merendeel Joden.

Joods monument in Groningen - Foto: CC/WutsjeStaatssecretaris Marlies Veldhuijzen…
Omslag van Mein KampfDe Britse uitgever Peter McGee die…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: