‘Veel historische kademuren verkeren in slechte staat’

Nieuwegracht in Utrecht - Foto: CC/Japiot

Nieuwegracht in Utrecht – Foto: CC/Japiot

Afgelopen oktober stortte in Utrecht een historische kademuur in. Uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad blijkt dat veel meer historische kademuren in Nederland in slechte staat verkeren.


Het AD vroeg gegevens op bij dertien gemeenten met een historische binnenstad. Elf van die gemeenten blijken hun kademuren de afgelopen jaren te hebben onderzocht. Hierbij werden 117 slechte plekken ontdekt. Honderden andere plekken zijn er ‘matig’ aan toe.

De krant concludeert uit het onderzoek dat er vaker historische kademuren in kunnen storten. De kademuren zouden het onder meer zwaar hebben door zwaar verkeer in de historische steden. De muren werden in negentiende en begin twintigste eeuw gebouwd voor paard en wagen, maar vandaag de dag rijden er langs veel grachten grote trucks en trams.

Verschillende houten funderingen blijken weg te rotten en sommige kademuren zijn aan het verschuiven. Ook sijpelt in sommige gevallen grond onder de muren weg waardoor de wegen verzakken. Gemeenten die een kademuur moeten vervangen moeten flink in de buidel tasten. Een nieuwe historische wand kost duizenden euro’s per meter, aldus het AD.

- advertentie -
Alan TuringKoningin Elizabeth heeft codekraker Alan Turing postuum…
Atari 2600: Space InvadersInternet Archive, een organisatie die…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: