Dark
Light

Veel interesse voor veiling nalatenschap Juliana

Auteur:
1 minuut leestijd


Er blijkt veel belangstelling te zijn voor de koninklijke zolderopruiming in de RAI in Amsterdam. Tijdens de eerste veilingdag was de opbrengst veel hoger dan veilinghuis Sotheby’s had verwacht.

In de RAI worden de komende dagen voormalige eigendommen van koningin Juliana geveild. Tijdens de eerste dag werden de lotnummers 1 tot en met 213 in veiling gebracht. Alle stukken werden verkocht. Verwacht was dat de eerste veilingdag ongeveer 480.000 euro op zou brengen. De opbrengst was met 1,6 miljoen euro echter vele male hoger.



Volgens Sotheby’s is er interesse uit binnen- en buitenland en heeft de eerste veilingdag mede daardoor zoveel opgebracht. Tot en met 17 maart worden in totaal ongeveer tienduizend objecten geveild.

De objecten zijn ter veiling aangeboden door koningin Beatrix en de prinsessen Irene, Margriet en Christina. De opbrengst gaat naar goede doelen.

Topstuk van de eerste veilingdag was een 266-delig Doccia Ginori porseleinen servies. Op dit servies, dat dateert uit ongeveer 1780-1810, staan Italiaanse landschappen afgebeeld. Het werd in 1881 door koning Willem III aan koningin Emma geschonken en heeft zowel in
Paleis Noordeinde, Paleis Lange Voorhout als Paleis Het Loo gestaan. Het servies werd gekocht door een telefonische anonieme bieder en bracht 168.750 euro op, meer dan vier keer zoveel als verwacht.

Ook verschillende Nederlandse musea blijken zeer geïnteresseerd in de nalatenschap van de Juliana. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch kocht tijdens de eerste veilingsdag bijvoorbeeld een bijzonder medaillon. Het zogenaamde zilveren patroonsteken werd begin zestiende eeuw in ‘s-Hertogenbosch gemaakt. Het gaat daarmee om één van de vroegste Bossche stukken zilverwerk. Het museum betaalde 40.000 euro voor het medaillon.

Veilingmeester Mark Grol vertelt bij Pauw & Witteman over de veiling

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×