Verering in de Gouden Eeuw

Afb: Teylers Musem

Het Teylers Museum in Haarlem komt eind januari met een tentoonstelling over verering in de Gouden Eeuw. Het museum heeft dat donderdag bekendgemaakt. In de tentoonstelling zijn onder meer miniatuurkunstwerken uit de persoonlijke verzameling van Pieter Teyler (1702-1778) te zien.

Bijzondere aandacht wordt in de tentoonstelling besteed aan de zeventiende-eeuwse penningen en prenten uit de collectie Teylers. Wat het museum betreft doen de getoonde miniatuurkunstwerken in artistiek opzicht vaakniet onder voor de schilderijen uit de Gouden Eeuw. Het museum:

- advertentie -

Veel van de penningen waren zeer prijzig. Zo ontving Michiel de Ruyter ooit een penning aan een gouden ketting van duizenden guldens. Voor veel minder geld kon je al een portret door Rembrandt laten maken! Vanwege de kapitale waarde van alleen al het materiaal werden veel van deze penningen direct na ontvangst doorverkocht en omgesmolten. Slechts enkele van deze bijzondere penningen zijn daarom bewaard gebleven.

In de Gouden Eeuw waren penningen niet alleen iets voor belangrijke personen. Ook gewone burgers konden zichzelf bij belangrijke gebeurtenissen – zoals geboortes, promoties en verjaardagen – op penningen laten vereeuwigen. In het Teylers Museum kunnen bezoekers straks een persoonlijke penning ontwerpen en mee naar huis nemen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide publicatie over penningen uit de Gouden Eeuw.

Behalve stukken uit de eigen collectie zijn in de tentoonstelling ook een aantal schilderijen en voorwerpen uit andere Nederlandse musea opgenomen.

De tentoonstelling Hulde! Verering in de Gouden Eeuw loopt van 29 januari tot en met 6 mei 2012.

Afb: Utrechts ArchiefBij het Utrechts Archief is sinds vrijdag…
ngbord van Deventer koek Jb. Bussink, ca. 1910 -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: