Verkeerd gespelde namen op Joods Monument Utrecht

Vorig jaar werd vlakbij het Spoorwegmuseum een monument onthuld ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Utrecht. Naar nu blijkt staan op het monument een aantal namen van slachtoffers verkeerd gespeld. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Op het monument, zo ontdekte de krant, staat ook de naam van Esther Groenteman. Zij overleefde de oorlog echter en stierf op 82-jarige leeftijd in 1994 in Amstelveen. Daarnaast zijn er zeker drie namen verkeerd gespeld: Sophia Trompetter-Latto moet zijn Sophia Trompetter-Patto, Klaartje Groenberg-Joosten staat erop met als voornaam ‘Klaarte’ en Louisa de Jongh had eigenlijk op het monument moeten staan als Louisa Goudsmit-De Jongh.

Verder staat bij vier personen dat de plaats van overlijden onbekend is terwijl bekend is dat drie van hen in Auschwitz stierven en een in Utrecht. Aangezien de namen, geboorte- en sterfdata en de overlijdensplaats van de slachtoffers in natuursteen gebeiteld staan, is het moeilijk om correcties aan te brengen.

Het Joods Monument Utrecht bevindt zich in de buurt van het Maliebaanstation. Hier werd het merendeel van de ruim 1200 Utrechtse Joden op transport gesteld.

- advertentie -
Adolf Hitler tijdens een speech
Bij een veiling in Amerika is een exemplaar van Mein Kampf dat…
'Amsterdam – april 1942, Jekerstraat 14-3' - Eén van de negen werken uit De Ondergang van Abraham Reiss door Jeroen Krabbé (2010)
In mei wordt in Amsterdam het Nationaal Holocaust Museum geopend. Het nieuwe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: