Verloren gewaand schilderij van Rembrandt ontdekt

De flauwgevallen patiënt (De reuk)

Er is een verloren gewaand werk van Rembrandt van Rijn ontdekt. Volgens Rembrandtkenner Ernst van de Wetering bestaat er geen twijfel over de authenticiteit van het werk. Dat meldt de NOS woensdagmiddag.

Het schilderij zoals het vorig jaar werd aangeboden op de veiling

Het schilderij zoals het vorig jaar werd aangeboden op de veiling

Het gaat om een vroeg werk van de beroemde meester: De flauwgevallen patiënt (De reuk). Het schilderij dook eind vorig jaar op bij een veiling in Amerika. Aanvankelijk werd een richtprijs gehanteerd van tussen de 500 en 800 dollar. De datering was ook opmerkelijk. In de catalogus sprak men van ‘Continentale school, negentiende eeuw’. Het werkje verkeerde in vrij slechte staat, maar trok toch de aandacht van kunstkenners die vermoedden dat het om een vroeg werk van Rembrandt ging.

Dit vermoeden zorgde er uiteindelijk voor dat de prijs tijdens de veiling enorm werd opgedreven. Uiteindelijk werd het paneeltje afgehamerd op een bedrag van 870.000 dollar.

Inmiddels is het werk nauwkeurig onderzocht en zijn kenners tot de conclusie gekomen dat het inderdaad om een Rembrandt gaat. Op een prent aan de achterzijde van het ontdekte werk staat het monogram RHF. Volgens kenners staat dit voor Rembrandt Harmenz fecit (Rembrandt Harmenz maakte dit). Het gaat daarmee om de oudst gesigneerde Rembrandt. De Parijse kunsthandel Talabardon & Gautier presenteert het schilderijtje vanaf aankomende vrijdag op de jaarlijkse kunst- en antiekveiling TEFAF in Maastricht.

- advertentie -

Aderlating

Uit dezelfde serie van de jonge Rembrandt: 'De Brillenverkoper' (Zicht). Eigendom van De Lakenhal in Leiden

Uit dezelfde serie van de jonge Rembrandt: ‘De Brillenverkoper’ (Zicht). Eigendom van De Lakenhal in Leiden

Op het paneel is te zien hoe een chirurgijn een patiënt probeert bij te laten komen nadat deze bij een aderlating is flauwgevallen, door een in ammonia gedrenkte doek voor zijn neus te houden.

De vroege Rembrandt heeft een afmeting van 21,6 bij 17,8 centimeter. De kunstenaar zou het gemaakt hebben toen hij achttien of negentien jaar oud was. Het paneel maakt deel uit van een serie van vijf schilderijen die de zintuigen verbeelden. De andere schilderijen heten De Drie Musici (gehoor), De Operatie (gevoel), De Brillenverkoper (zicht) en Smaak. Waar dit laatste schilderij zich bevindt, is onduidelijk.

Het ontdekte werk is momenteel eigendom van The Leiden Collection, een New Yorkse privécollectie van ruim tweehonderd schilderijen. In deze collectie bevonden zich al twee andere werken uit de zintuig-serie: De Drie Musici en De Operatie. Het werkje De Brillenverkoper is in bezit van De Lakenhal in Leiden.

Met het teruggevonden werk zijn nu 341 schilderijen aan Rembrandt toegeschreven.

Boek: Rembrandt. Leven en werk van de grootste schilder aller tijden

Monogram op het schilderij

Monogram op het schilderij

Stilleven met vruchten en slakkenhuizen - Balthasar van der Ast (Suermondt-Ludwig Museum)
In het Suermondt-Ludwig Museum in Aken is vanaf 10 maart een tentoonstelling…
Rembrandt, 1661
Rembrandt van Rijn is een Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar uit de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: