Verloren gewaande Sherlock Holmes-film gevonden

In de archieven van La Cinémathèque Française is een Amerikaanse Sherlock Holmes-film uit 1916 gevonden. Het bestaan van de film was bekend, maar filmkenners gingen ervan uit dat hij verloren was gegaan. Dat meldt de BBC.


In de stille film wordt de rol van de beroemde speurneus vertolkt door de Amerikaanse acteur William Gillette. Het zijn de enige bewegende beelden van Gillette als Holmes.

De film wordt momenteel gerestaureerd en zal volgend jaar vertoond worden op een Frans filmfestival.

William Gillette wordt door veel kenners beschouwd als de belangrijkste Sherlock-vertolker ooit. Hij gaf het personage voor een groot gedeelte vorm. De nu gevonden film werd in 1915 gemaakt in de Essanay Studios in Chicago. De film duurt zo’n negentig minuten.

- advertentie -

Geestelijk vader van Sherlock Holmes is overigens de Britse schrijver en arts Sir Arthur Conan Doyle.

Libris Geschiedenis Prijs
Libris Geschiedenis PrijsEen van de hoogtepunten van de…
45410
Er wordt momenteel hard gewerkt aan een speelfilm over zeeheld Michiel de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele app



Geschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:



Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisser



Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: