Vermeende bewaker (93) Auschwitz opgepakt

In Duitsland is opnieuw een man opgepakt die tijdens de oorlog in vernietigingskamp Auschwitz zou hebben gewerkt. Het gaat om een 93-jarige man uit Neubrandenburg. De naam van de man is niet bekendgemaakt.


Volgens het Openbaar Ministerie, dat de man verdenkt van medeplichtigheid aan meervoudige moord, werkte de hoogbejaarde Duitser in 1944 als hospik in het kamp. Hij zou betrokken zijn geweest bij de moord op in totaal 1721 gevangenen uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Slovenië en Nederland.

De man is medisch onderzocht en zou sterk genoeg zijn om een verblijf in een huis van bewaring te doorstaan.

De arrestatie komt voort uit een onderzoek dat de Duitse justitie vorig jaar afrondde. Toen werd bekendgemaakt dat er vijftig bejaarden waren opgespoord die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in vernietigingskamp Auschwitz zouden hebben gewerkt. Justitie gaf toen al aan dat er arrestaties zouden volgen. In zo’n dertig gevallen zou er voldoende bewijs zijn om tot vervolging over te gaan. Eerder hadden dit soort rechtszaken weinig kans van slagen omdat individuele schuld moest worden bewezen. Door de uitspraak in de zaak Demjanjuk menen onderzoekers echter dat andere zaken tegen voormalig bewakers ook kans van slagen kunnen hebben, zelfs als getuigenverklaringen ontbreken.

- advertentie -

In februari werden in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg ook al drie mannen opgepakt die als kampbewaarder in Auschwitz zouden hebben gewerkt.

Joan Raye van Breukelerwaert, Beschrijvingen van reizen door…
[caption id="attachment_17415" align="alignleft" width="265"] Oude kaart van Nederlands-IndiëDe overheid moet nog miljoenen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: