Vermeers ‘Liefdesbrief’ naar Hermitage St.-Petersburg

Liefdesbrief, Johannes Vermeer 1669-1670 – Rijksmuseum Amsterdam

De Hermitage St.-Petersburg wil al lange tijd graag eens een werk van de Nederlandse schilder Johannes Vermeer tentoonstellen. Die wens gaat nu in vervulling. Vanaf vrijdag is het werk De liefdesbrief van Vermeer uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam voor vier weken in St.-Petersburg te zien.

De Hermitage St.-Petersburg heeft met 3,5 miljoen objecten een enorme collectie. Werken van Johannes Vermeer (1632-1675), een van Nederlands bekendste schilders uit de Gouden Eeuw, ontbreken echter in de collectie. Vanaf vrijdag kan het museum dus vier weken lang toch een werk tonen van deze Vermeer.

Het intiatief om het werk uit te lenen aan Hermitage St.-Petersburg komt van Ernst W. Veen, de directeur van de Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk die in november met pensioen gaat.

- advertentie -Hij wilde de Hermitage St.-Petersburg bedanken voor de steun bij de realisatie van de dependance in Amsterdam en de jarenlange samenwerking.

De Hermitage Amsterdam over het werk van Vermeer:

Een gordijn wordt opzijgeschoven en er onthult zich een intieme huiselijke scène. De voorname, in het geel geklede dame ontvangt een brief. Zij kijkt vragend op naar haar dienstmaagd en laat de luit waar zij op speelt rusten. De kamer met de twee vrouwen is helder verlicht; in de ruimte ervóór is het donker. Daar ligt bladmuziek op een stoel. Misschien wacht de vrouw op iemand om mee te musiceren. Op de donkere muur links van de deuropening hangt een landkaart. Vermeer signeerde zijn werk op een voor hem typerende wijze: links naast de dienstbode staat ineengeschreven ‘JVMeer’.

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is vrijwel tegelijkertijd een religieus meesterwerk uit de collectie van de de Hermitage St.-Petersburg te zien: De Heilige Familie van Rembrandt.

Ernst Veen vertelt bij Pauw en Witteman over de Vermeer:

Tropenmuseum in Amsterdam - Foto: CC/GerardMHet ministerie van Buitenlandse…
etrusken-tentoonstelling-1-gr
Campagnebeeld van de tentoonstellingHet Rijksmuseum van Oudheden in Leiden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: