Verontwaardiging over Dachau-puzzel

Ingang van Dachau

In Duitsland is ophef ontstaan over een legpuzzel met de afbeelding van het crematorium van concentratiekamp Dachau. De puzzel werd via webwinkel Amazon te koop aangeboden.

Een Duitse volksvertegenwoordig heeft felle kritiek geleverd op de internationale webwinkel. Volgens Gerda Hasselfeldt, fractievoorzitter van de CSU, is het een “echte klap” voor overlevenden van de concentratiekampen en familie van slachtoffers dat de puzzel te koop werd aangeboden. De politica schreef een brief naar Amazon. Daarin staat onder meer:

Dachau is een plek waar herinnerd wordt aan het overlijden van vele slachtoffers. Dat kan niet als een spel verkocht worden.

De puzzel werd te koop aangeboden in de categorie speelgoed voor kinderen vanaf acht jaar. Er werd 24,99 dollar voor gevraagd. Inmiddels is de puzzel dus niet meer via Amazon te koop.

De puzzel die via Amazon te koop werd aangeboden (Google Cache)

Dachau

De stad Dachau, in de Duitse deelstaat Beieren, werd bekend doordat er in 1933 het eerste concentratiekamp van de nazi’s werd opgericht. Aanvankelijk was het kamp bedoeld voor anti-nazigezinde Duitsers maar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden er vooral Joden naar toe gebracht om te werken als dwangarbeider.

In het kamp zaten in totaal ongeveer 206.000 personen gevangen. Van hen overleden er minimaal 25.000. Na de oorlog bleef het kamp bewaard, als monument ter herinnering aan de duizenden die er omkwamen. Het Dachau Herinneringscentrum wordt jaarlijks door ongeveer 800.000 mensen bezocht.

Nieuw Fort Sint Andries - Foto: Still YouTube Een…
Graven en monumenten in de omgeving Middelburg - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: