Dark
Light

Verontwaardiging over Dachau-puzzel

Auteur:
1 minuut leestijd
Toegangspoort van Dachau - cc
Toegangspoort van Dachau - cc

In Duitsland is ophef ontstaan over een legpuzzel met de afbeelding van het crematorium van concentratiekamp Dachau. De puzzel werd via webwinkel Amazon te koop aangeboden.

Een Duitse volksvertegenwoordig heeft felle kritiek geleverd op de internationale webwinkel. Volgens Gerda Hasselfeldt, fractievoorzitter van de CSU, is het een “echte klap” voor overlevenden van de concentratiekampen en familie van slachtoffers dat de puzzel te koop werd aangeboden. De politica schreef een brief naar Amazon. Daarin staat onder meer:

“Dachau is een plek waar herinnerd wordt aan het overlijden van vele slachtoffers. Dat kan niet als een spel verkocht worden.”

De puzzel werd te koop aangeboden in de categorie speelgoed voor kinderen vanaf acht jaar. Er werd 24,99 dollar voor gevraagd. Inmiddels is de puzzel dus niet meer via Amazon te koop.

De puzzel die via Amazon te koop werd aangeboden (Google Cache)

Dachau

De stad Dachau, in de Duitse deelstaat Beieren, werd bekend doordat er in 1933 het eerste concentratiekamp van de nazi’s werd opgericht. Aanvankelijk was het kamp bedoeld voor anti-nazigezinde Duitsers maar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden er vooral Joden naar toe gebracht om te werken als dwangarbeider.

In het kamp zaten in totaal ongeveer 206.000 personen gevangen. Van hen overleden er minimaal 25.000. Na de oorlog bleef het kamp bewaard, als monument ter herinnering aan de duizenden die er omkwamen. Het Dachau Herinneringscentrum wordt jaarlijks door ongeveer 800.000 mensen bezocht.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×