Verontwaardiging over wervingsposter Britse leger in Derry

Muurschildering in Derry die herinnert aan ‘Bloody Sunday’

Muurschildering in Derry die herinnert aan ‘Bloody Sunday’

De Britse luchtmacht liet onlangs een wervingsposter ophangen in de Noord-Ierse stad Derry. Dit was tegen het zeer been van de inwoners van die plaats. In Derry werd in 1972 namelijk een bloedbad aangericht door het Britse leger.

Dit bloedbad, waarbij dertien katholieke Ieren bij een vreedzame demonstratie werden gedood door leden van het Britse leger, ging de geschiedenis in als Bloody Sunday. Pas enkele jaren geleden bood de Britse regering officieel excuses aan voor het bloedbad.

Dat het leger besloot een wervingsposter op te laten hangen in Derry schoot veel inwoners in het verkeerde keelgat. “Het is beledigend omdat mensen worden gerekruteerd voor Groot-Brittannië, dat verantwoordelijk was voor de dood van veel onschuldige slachtoffers”, aldus een nabestaande van een van de slachtoffers van 1972.

Het Britse ministerie van Defensie heeft zich inmiddels verontschuldigd. De wervingsposter is verwijderd.

- advertentie -
Foto: stock.xchngIn Nederland zijn sinds vorig jaar een…
The Everly Brothers, Phil (links) en Don - Foto: CC/Savannah Grandfather
The Everly Brothers, Phil (links) en Don -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: