‘Verplaats Koninginnedag en noem het anders’

Traditionele Vrijmarkt op Koninginnedag – Foto: CC/Joep Zander

Historicus Coos Huijsen pleit voor een verplaatsing van Koninginnedag. Hij zegt dat donderdag in de Volkskrant.

De 73-jarige historicus is van mening dat de Koninginnedag beter verplaatst kan worden naar 24 april omdat dat de geboortedag van Willem van Oranje (1533-1584) is. De naam Koninginnedag zou dan veranderd moeten worden in Oranjedag.

De feestdag zou op de geboortedag van Willem van Oranje gehouden moeten worden omdat die “zowel

- advertentie -grondlegger was van een vrije republiek, als stamvader van het Huis van Oranje”.

Huijsen promoveert vrijdag bij professor James Kennedy aan de Universiteit van Amsterdam met zijn studie Nederland en het verhaal van Oranje. Een handelseditie van die studie verschijnt onder dezelfde titel deze week bij uitgeverij Balans.

Koninginnedag wordt momenteel op 30 april gehouden omdat dat de verjaardag was van koningin Juliana. Voor haar aantreden werd de feestdag gehouden op de geboortedag van koningin Wilhelmina: 31 augustus. Toen koningin Beatrix aantrad bepaalde zij dat de dertigste april in stand moest worden gehouden. Op deze manier wilde de koningin haar moeder eren. Anderzijds was het gezien de weersomstandigheden ook weinig praktisch geweest als het feest verschoven was naar haar eigen geboortedag: 31 januari.

De Olympische bokaalDe zilveren beker die is gewonnen door…
Belfort van Brugge - Foto: Sarah BauwensNa een sluiting…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: