Verschil tussen mythen en sagen

In de Griekse mythologie gaat het vaak over ‘mythen’ en ‘sagen’. Maar wat is het verschil tussen die twee eigenlijk?

Mythen zijn de oude verhalen over goden en halfgoden. En van die verhalen zijn er in de Griekse mythologie legio. De hoofdpersonen van de berg Olympus, de zogenaamde Olympische goden, spelen de hoofdrol in een groot aantal verhalen. En dat zijn dus mythen. Behalve de mythen waarin de Olympische goden een rol spelen zijn er dus ook mythen over halfgoden zoals bijvoorbeeld Achilles, Minos, Aenas en Herakles.

In de sagen staan echte mensen centraal. Deze overgeleverde volksverhalen hebben doorgaans ook een historische kern. De sagen bevatten echter vaak wel veel bovennatuurlijke elementen. Zo komen in veel sagen bijvoorbeeld heksen, reuzen, duivels of bijvoorbeeld kabouters voor.

Kasteel van Eindhoven in 3D (animatie)
https://youtu.be/uDsCRP1MkWk Voor een project van de archeologische vereniging AWN Eindhoven maakte Rob…
De opstand van Boko Haram
Journalist Manon Stravens schreef een boek over de Nigeriaanse terreurorganisatie Boko Haram,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: