Verslag Pearl Harbor, 1941

Verdieping van Nederland

Verslag Pearl Harbor, 21 december 1941 – Nationaal Archief
Te zien tot en met oktober 2013

Op 1 december 1941 vertrekt het schip Jagersfontein uit San Francisco met een lading bier naar Java. Zeven dagen later maakt het een tussenstop in Pearl Harbor, de haven van Honolulu. Precies op dat moment vallen de Japanners de daar gelegen Amerikaanse vloot aan.

Hoe kapitein Brouwer van de Jagersfontein temidden van het oorlogsgeweld zijn schip veilig weet aan te meren, kunt u lezen in dit ooggetuigenverslag van de Nederlandse consul ter plaatse.

- advertentie -

Lees ook: Aanval op Pearl Harbor, 1941

 

Verslag Pearl Harbor, 21 december 1941 - Nationaal Archief Verslag Pearl Harbor, 21 december 1941 - Nationaal Archief
Verslag Pearl Harbor, 21 december 1941 - Nationaal Archief

Verslag Pearl Harbor, 21 december 1941 – Nationaal Archief

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: verslag Pearl Harbor. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

 

Gerelateerde uitgaven:

Panoramafoto van de Duitse Bondsdag
Op 22 september stemt Duitsland. Wie onlangs het saaie debat tussen Bondskanselier…
Peace-teken - Foto: stock.xchng
Een christelijke scholengemeenschap heeft onlangs drieduizend schoolagenda´s weggegooid omdat er een afbeelding…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: