Verzamelaar schenkt werk Marlene Dumas aan Rijksmuseum

Marlene Dumas, Het Laatste Avondmaal (detail), 1985-1991 (Rijksmuseum Amsterdam)

Een particuliere verzamelaar heeft het schilderij Het Laatste Avondmaal aan het Rijksmuseum in amsterdam geschonken. De verzamelaar, die anoniem wil blijven, schenkt het werk nar aanleiding van de heropening van het museum.

Marlene Dumas (1953) schilderde Het Laatste Avondmaal tussen 1985 en 1991. Met het werk, dat maar liefst twee meter breed is, sluit ze aan bij een lange traditie in de schilderkunst waarbij Christus wordt afgebeeld tijdens een laatste (paas)maaltijd op witte donderdag, voorafgaand aan zijn kruisiging.

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is schilderde Dumas hem niet omringd door zijn volgelingen maar geheel alleen aan tafel. Christus’ transparante gestalte is alleen in contour geschilderd.

- advertentie -

Het schilderij krijgt een plaats op een nieuwe verdieping van het Rijksmuseum die voor het eerst gewijd is aan kunst en geschiedenis van de twintigste eeuw. Na een jarenlange verbouwing opent het vernieuwde museum op zaterdag 13 april de deuren voor het publiek.

Gerelateerde boeken:

[caption id="attachment_19345" align="alignleft" width="220"]Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar werkt aan de toekomst.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: