Verzamelen in de 18de eeuw

Het verzamelen van rariteiten zoals kunstobjecten, wetenschappelijke instrumenten, opgezette dieren, fossielen, insecten en lichaamsdelen op sterk water was een geliefde bezigheid in de achttiende eeuw.

De Amsterdamse apotheker Albertus Seba (1665-1736) weet in korte tijd een grote collectie in- en uitheemse naturalia bij elkaar te brengen die geroemd wordt door geleerden en verzamelaars. Omstreeks 1725 besluit hij zijn collectie te publiceren. De eerste twee delen verschijnen in 1734 en 1735, de laatste twee delen verschijnen pas na zijn dood. Hier afgebeeld is een kaketoe met kleurige familieleden. Lees meer via www.kb.nl

Het origineel is t/m 28 juni te bekijken in de Expositie Topstukken: www.kb.nl/topstukken

Vorige topstukVolgende topstuk

- advertentie -
Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Verzamelen in de 18de eeuw. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Karel Buls (geertmak.nl)In de rij van burgervaders van…
Nederlands Brazilië - Jan van Brosterhuisen, ca. 1645
De Nederlandse aanwezigheid in Brazilië tijdens de zeventiende eeuw heeft een grote…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: