Verzameling ‘beweegbare boeken’ naar UvA

Foto: Bijzondere Collecties UvA

Woensdag wordt de zogenaamde Lothar Meggendorfer Bibliotheek, de verzameling beweegbare boeken van Willem Albert Wagenaar, overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Willem Albert Wagenaar (1941-2011) was hoogleraar psychologische functieleer en rechtspsychologie en verwierf landelijke en internationale bekendheid als getuige-deskundige in rechtszaken. Daarnaast was hij een groot verzamelaar van beweegbare boeken en toverlantaarns.- advertentie -

Foto: Bijzondere Collecties UvA

Wagenaar overleed in mei van dit jaar.

Wagenaars verzameling bevat ruim honderd uitgaven van Lothar Meggendorfer (1847-1925). Deze Duitse illustrator en uitvinder vervaardigde fantasievolle boeken met trekbeelden, draaibeelden, uitklapplaten en zogenaamde leporello’s. In zijn bekendste uitgaven kan een ingewikkeld mechaniek binnen de boekbladen in werking worden gesteld waardoor mensen, dieren of voorwerpen gaan bewegen. De meeste van zijn ‘beweegbare’ boeken waren bestemd voor kinderen, maar Meggendorfer tekende ook voor volwassenen. In zijn oeuvre nemen onderwijsuitgaven een belangrijke plaats in. Uitgaven van Meggendorfer zijn zeer gezocht.

Vorig jaar besloot Wagenaar zijn Lothar Meggendorfer Bibliotheek te schenken aan de Bijzondere Collecties van de UvA.

Een deel van de werken wordt van 31 augustus tot en met 11 september tentoongesteld in de hal van de Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 in Amsterdam.

SyfilisIn Guatemala zijn in de jaren veertig van de…
Fokker in zijn Spin, ca. 1911Woensdag is het precies…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: