Verzetsgedichten gevonden tijdens restauratie Artis

Een van de verzetsgedichten - Afb: Artis

Een van de verzetsgedichten – Afb: Artis

Een bijzondere vondst in Artis. Tijdens de restauratie van de zogenaamde Salmhuisjes vonden timmermannen een envelop met daarin verzetsgedichten uit de Tweede Wereldoorlog.

Een van de verzetsgedichten - Afb: Artis

Een van de verzetsgedichten – Afb: Artis


De vondst werd gedaan toen de timmermannen enkele delen van de dakbedekking wegtrokken. Ze stuitten op een beschimmelde envelop en ontdekten dat daar verschillende gedichten in zaten waarin onder meer het bombardement op Rotterdam en de deportatie van Joden worden genoemd.

De werklieden meldden zich hierna bij de directeur van Artis die net als zij onder de indruk van de vondst was. De dierentuin:

Wat betekent deze ontdekking? Hebben er onderduikers in de Salmhuisjes gezeten? Hebben personeelsleden van Artis verzetsgedichten in Artis verstopt? Wie heeft deze gedichten geschreven en verspreid? Deze en veel andere vragen zullen worden onderzocht door Artis-professor Erik de Jong.

Dat de vondst juist dit jaar is gedaan, want Artis viert het 175-jarig bestaan onder meer met een actie waarbij bezoekers opgeroepen worden herinneringen aan de dierentuin te delen. Artis:

Er zijn vele bijzondere herinneringen binnengekomen, zo ook enkele herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Artis is tijdens de Tweede Wereldoorlog altijd open gebleven, maar Joodse bezoekers mochten vanaf september 1941 Artis niet meer in van de bezetter.

Er zijn verhalen bekend van mensen die ondergedoken zaten in Artis. Zo leefden mensen onder andere in de Apenrots, onder de Bokkenrots en onder het dak van de Roofdierengalerij. Daarnaast pleegde een verzetsgroep van in maart 1943 een aanslag op het bevolkingsregister dat destijds in de Ledenlokalen van Artis was gevestigd.

Hierdoor zijn duizenden persoonsdocumenten vernietigd waardoor het voor de bezetters moeilijker was om Joodse inwoners van Amsterdam op te sporen.

Gerelateerde boeken:

Detail van het scheepskerkhof in de Straat van Dover na afloop van de Slag om Duinkerken in het Duitse propagandablad Signaa.
Joods Museum Frankfurt

[caption id="attachment_36997" align="alignleft" width="265"] Joods Museum Frankfurt

Vanaf komend najaar worden in het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: