Verzetsman en politicus Harry Verheij (97) overleden

Harry Verheij in 1966 - cc Nationaal Archief

Harry Verheij in 1966 – cc Nationaal Archief

De Amsterdamse verzetsman en politicus Harry Verheij is begin deze week op 97-jarige leeftijd overleden. Verheij was tijdens de oorlog onder meer betrokken bij de organisatie van de Februaristaking.


In februari 1941 raakte Verheij als trambestuurder betrokken bij de organisatie van de Februaristaking. Deze staking brak in 1941 uit in Amsterdam als protest tegen de Jodenvervolging en verplichte tewerkstelling van arbeiders in Duitsland. Na d staking bleef Verheij zich inzetten voor het verzet. Hij werd onder meer lid van de illegale Communistische Partij van Nederland (CPN).

Toen de oorlog afgelopen was werd hij in het partijbestuur van de CPN gekozen. Van eind jaren vijftig tot eind jaren zeventig was Verheij namens zijn partij lid van de gemeenteraad en in 1966 werd hij wethouder. Harry Verheij was de derde communistische wethouder van Nederland.

Duits uniform uit de Tweede Wereldoorlog - cc

[caption id="attachment_43767" align="alignleft" width="265"] Duits uniform uit de Tweede Wereldoorlog - cc

De…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: