Verzetsman stuurt Yad Vashem-onderscheiding terug

Yad Vashem-onderscheiding

Yad Vashem-onderscheiding

De 91-jarige verzetsman Henk Zanoli ontving drie jaar geleden een Yad Vashem-onderscheiding omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met zijn vrouw een Joods kind verborgen hield. De man heeft zijn onderscheiding onlangs echter teruggestuurd omdat zes van zijn familieleden om het leven kwamen bij een Israëlisch bombardement in de Gazastrook.


Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis aan de miljoenen slachtoffers van de Holocaust en aan de duizenden Joodse gemeenschappen die door de nazi’s tussen 1939 en 1945 werden verwoest. Daarnaast doet het instituut onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de Jodenvervolging.

Een ander doel van Yad Vashem is het eren van diegenen die zich tijdens de oorlog inzetten voor het redden van Joden. Sinds 1953 heeft het Yad Vashem Instituut wereldwijd ruim 22.000 mensen de eretitel “Rechtvaardigen onder de Volkeren” verleend. Meer dan vijfduizend Nederlanders ontvingen de eretitel.

Israëlische vliegtuigbom

Henk Zanoli ontving de onderscheiding in 2011 omdat hij samen met zijn inmiddels overleden vrouw Johanna tijdens de oorlog de negenjarige Joodse jongen Elhanan Pinto verborgen hield. De ouders van deze jongen werden vermoord door de nazi’s. Zelf kreeg de familie het ook zwaar te verduren. De vader van Henk Zanoli werd vanwege verzetsactiviteiten opgepakt. Hij kwam in 1945 om het leven in concentratiekamp Mauthausen.

- advertentie -

Een achternicht van Zanoli is getrouwd met een Palestijn uit de Gazastrook. Diens ouderlijk huis werd vorige maand getroffen door een Israëlische vliegtuigbom. Zes leden van de familie kwamen om het leven.

Henk Zanoli besloot hierop zijn Yad Vashem-onderscheiding met oorkonde terug te sturen naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Tegenover de Volkskrant zegt hij dat hij niet anti-Joods is. Hij wil echter een politiek statement maken omdat hij het niet eens is met het optreden van de Israëlische regering.

Holocaustmonument in Berlijn - cc
Overal in Europa herinneren locaties en monumenten aan de Holocaust, ook wel…
Detail van de cover van 'Hitlers tafelgesprekken'
Martin Bormann is de privésecretaris van Adolf Hitler. Tijdens de Tweede Wereldoorlog…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: