Verzetsstrijder Stéphane Hessel (95) overleden

Stéphane Hessel – Foto: CC/Marie-Lan Nguyen

In Parijs is woensdag Stéphane Hessel op 95-jarige leeftijd overleden. Hessel zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet en schreef onder meer mee aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Stéphane Hessel werd in oktober 1917 geboren in Berlijn en emigreerde in 1924 samen met zijn ouders naar Frankrijk. In 1939 nam hij de Franse nationaliteit aan en sloot hij zich aan bij de Franse strijdkrachten. Na de instelling van het Vichy-bewind van Philippe Pétain week Hessel uit naar Londen waar hij zich aansloot bij de verzetsgroep van generaal Charles de Gaulle.


Als verzetsman keerde hij in 1944 terug naar Frankrijk. Hij werd echter gevangengenomen en overgebracht naar de concentratiekampen Buchenwald en Dora. Hij wist te ontsnappen aan executie door, met hulp van mede-gevangene Eugen Kogon, de identiteit van een andere gevangene aan te nemen. Tijdens een transport naar Bergen-Belsen wist Hessel te ontsnappen en zich in veiligheid te brengen bij de oprukkende Amerikanen.

- advertentie -

Na de oorlog was Hessel onder meer secretaris van de VN commissie. In die hoedanigheid werkte hij mee aan de totstandkoming van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In de jaren zeventig was hij Frankrijks ambassadeur bij de VN.

Hessel publiceerde verschillende boeken met titels als Neem het niet!, Doe er iets aan! en De weg van de hoop.

Gerelateerde boeken:

Foto genomen tijdens een executie van Joden uit Kiev…
Monument van de 102.000 stenen in voormalig Kamp Westerbork,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: