Verzetsvrouw Ada van Randwijk (101) overleden

Vrij Nederland van mei 1942 (KB)

Vrij Nederland van mei 1942 (KB)

De Nederlandse verzetsvrouw Ada van Randwijk is dinsdag op 101-jarige leeftijd overleden. Dat meldt weekblad Vrij Nederland.


Van Randwijk was tijdens de Tweede Wereldoorlog nauw betrokken bij de verzetsgroep rond verzetskrant Vrij Nederland. Haar man, Henk van Randwijk, was jarenlang hoofdredacteur van de krant en zelf bracht ze geregeld kopij rond. In 1942 werd haar man gearresteerd en enkele weken ondervraagd door de Duitsers. Daarna dook het echtpaar onder.

Na de oorlog trad Ada van Randwijk maar weinig in de publiciteit. Drie jaar geleden gaf ze, bij hoge uitzondering, een interview aan Vrij Nederland ter gelegenheid van het zeventigjarig jubileum van het weekblad.

Volgens het blad beleefde het echtpaar Van Randwijk tijdens de oorlogjaren veel benauwde momenten en was het Ada die haar man in 1941 stimuleerde de leiding van Vrij Nederland over te nemen.

- advertentie -
Treinspoor bij het voormalige vernietigingskamp Sobibor
Trein bij het voormalige vernietigingskampMaandag werd op het…
Op de begrafenis kwamen veel journalisten, demonstranten en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: