Verzoeningspaneel onthuld bij Huissen

Afb: still YouYube

Bij het Gelderse stadje Huissen is deze week een verzoeningspaneel onthuld dat herinnert aan een bijzondere geschiedenis in 1944.

Tijdens een herfstnacht in oktober 1944 zocht een Duitse patrouille een weg naar de Amerikaanse linies.

De Duitsers kwamen echter in een hinderlaag terecht. Alle dertig Duitsers werden gedood, op één na. Deze zwaargewonde soldaat smeekte in het Engels om zijn leven.

- advertentie -Het Exoduscomité Huissen, dat achter de plaatsing van het verzoeningspaneel zit:

Een Amerikaanse Luitenant ging met zijn sergeant erop af. Ze plaatsten de Duitse kapitein met de rug tegen de stam van een appelboom. De stervende sprak nog anderhalf uur met de Amerikanen, over thuis en dat hij voor de oorlog hoogleraar was geweest. Ze gaven hem sigaretten en – tegen beter weten in – water, uit erbarmen omdat hij zo’n afschuwelijke dorst leed...

De Amerikaanse luitenant zei later dat hij het erg gevonden had de Duitser te zien sterven.

Het vrijdag onthulde verzoeningspaneel herinnert aan de geschiedenis en staat voor de verzoening tussen de twee partijen die tijdens de Tweede Wereldoorlog tegenover elkaar stonden. De onthulling werd onder meer bijgewoond door afgevaardigden van de ambassades van Groot Brittannië, Canada, de Verenigde Staten en Duitsland.

Studenten van de Hanzehogeschook Groningen gaan meehelpen bij de renovatie van de…
Theresienstadt - Foto: CC/Hans WeingartzCharles Lewinsky, de auteur van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: