Via Google wandelen door het Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden bekijken via het Google Cultural Institute

Het Rijksmuseum van Oudheden bekijken via het Google Cultural Institute

Op de website van het Google Cultural Institute kan sinds dinsdag door het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gewandeld worden.

Mummiekist van de Egyptische priester Djedmontefanch - Foto: RMO

Mummiekist van de Egyptische priester Djedmontefanch – Foto: RMO


Via Google Cultural Institute zijn hoogtepunten uit de collecties van bijna driehonderd gerenommeerde musea uit de hele wereld online te bekijken in hoge resolutie-afbeeldingen. Op de website zijn tien Nederlandse musea vertegenwoordigd. Street View-weergave werd tot nu toe alleen toegepast in het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Koninklijk Paleis Amsterdam.

De Street View in het Rijksmuseum van Oudheden beslaat alle drie verdiepingen van het museumgebouw. Te zien zijn de vaste tentoonstellingen van de archeologische collectie uit de Klassieke Oudheid, Egypte, oude Nabije Oosten en Nederland van prehistorie tot en met de middeleeuwen. Binnen de Street View kan bovendien op 150 objecten worden geklikt voor meer informatie of een hoge resolutie-foto. In totaal zijn bijna vierhonderd hoogtepunten uit de collectie te zien op Google Cultural Institute, ruim honderd meer dan voorheen op Google Art Project stonden.

Mummiekist als Gigapixel-object

Daarnaast is een drieduizend jaar oude mummiekist van het museum als Gigapixel-object aan de site toegevoegd. Bezoekers kunnen hierdoor inzoomen tot op de kleinste details van de drieduizend jaar oude kist.

- advertentie -

Het gaat om de mummiekist van de Egyptische priester Djedmontefanch. Een van de topstukken van het RMO. Google fotografeerde de bont beschilderde mummiekist met speciale apparatuur, op dezelfde manier als een paar jaar geleden met Rembrandts Nachtwacht gebeurde. De foto is dusdanig bewerkt dat tot op de kleinste details van de beschildering kan worden ingezoomd.

Foto's: Archeologiehuis Zuid-Holland
Onderzoeksters van de Vrije Universiteit Amsterdam nemen een…
[caption id="attachment_39301" align="alignleft" width="265"] Mammoet in Naturalis in Leiden - Foto: NaturalisZes…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: