Vier lezingen in Geldmuseum rond maandthema ‘Arm & Rijk’

Grachtenpand in Amsterdam

Thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar Arm & Rijk. Het Geldmuseum in Utrecht springt op dat thema in met een serie gratis lezingen over geld, armoede en rijkdom.

Aankomende donderdag (4 oktober) trapt hoogleraar Maarten Prak af met een lezing over de Gouden Eeuw. De zeventiende eeuw rijkdom en welvaart bracht is natuurlijk bekend, maar gold dat eigenlijk wel voor iedereen?


- advertentie -

Zestiende-eeuwse tekening van de Cerro Rico

Maarten Prak, hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, heeft zich gespecialiseerd in de lotgevallen van de bewoners van Europese, en vooral Nederlandse, steden in de Middeleeuwen en vroegmoderne tijd. In zijn lezing, getiteld Gouden Eeuw voor iedereen?, staat hij onder meer stil bij de vraag hoe het in de zeventiende eeuw stond met de sociale voorzieningen en of al dat geld in de Gouden Eeuw wel eerlijk werd verdiend.

De gratis lezingen in het Geldmuseum vinden plaats op 4, 11, 18 en 25 oktober van 17.00 tot 17.45 uur. Na hoogleraar Maarten Prak volgen nog de volgende lezingen:

‘Arm en rijk tegelijk’ (11 oktober)

Auteur Michiel van Straten vertelt in zijn lezing dat arm en rijk soms erg dicht bij elkaar liggen. Zo vertelt hij bijvoorbeeld over de Cerro Rico in Bolivia. De Spanjaarden haalden in de zestiende eeuw hun zilvervloten uit de deze ‘rijke berg’. Zij werden rijk maar de lokale mijnwerkers bleven arm of verloren er zelfs het leven. Van Straten gaat daarnaast onder meer in op ´de Yap´, een huidige deelstaat van Micronesia. Hier werd lange tijd met steengeld betaald. Waren zij rijk of juist arm?

Michiel van Straten noemt zich ontdekkingsschrijver. In zijn laatste boek, Tien verdwenen dagen – over de menselijke maat achter ons wereldbeeld, staat hij stil bij zaken waar we dagelijks aan voorbijgaan: de rijke historie van alledaagse en meestal onopgemerkte vormgevers van ons bestaan.

Lees ook: De Rijke Berg van armoede

Burgemeester van Delft en zijn dochter – Jan Steen, 1655 (Rijksmuseum Amsterdam)

‘Geld geven in de Gouden Eeuw’ (18 oktober)

Elise van Nederveen Meerkerk staat in haar lezing stil bij de liefdadige donaties die in zeventiende en achttiende eeuw in Nederlandse steden werden gedaan. Zowel tijdgenoten uit het buitenland als hedendaagse historici hebben zich wel eens verbaasd over de liefdadige instellingen in de Republiek. Naast grote rijkdom kende het vroegmoderne Nederland namelijk ook veel armoede, maar het lijkt erop dat mensen uit de rijkere lagen van de bevolking de armen redelijk adequaat hielpen.

Hoe was deze liefdadigheid georganiseerd, en wie gaven er nu precies aan de armen? Hoe vrijgevig was de stedelijke bevolking van de Republiek? Vond er werkelijk een herverdeling van de welvaart plaats, of waren de armenuitkeringen slechts een doekje voor het bloeden? Elise van Nederveen Meerkerk, medewerkerster van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), geeft antwoord op deze en andere vragen.

‘Euromoord in de badkuip’ (25 oktober)

Geld

Journalist en thrillerschrijver Roel Janssen gaat in zijn lezing in op de eurocrisis. Hij vergelijkt het eurogebied met een badkuip. Die badkuip staat echter schuin en de euro’s stromen weg uit de zwakke zuidelijke lidstaten van de muntunie. Deze landen komen als het ware ‘droog’ te staan. Ze hebben geen eigen geld meer dat ze kunnen drukken en ze zijn aangewezen op grootschalige leningen van andere eurolanden en van de Europese Centrale Bank. Wat gebeurt er met de euro’s die door de afvoer van het bad wegstromen? Waar gaan ze naartoe en wie heeft daarvan profijt?

Roel Janssen werkte ruim 25 jaar als redacteur van NRC Handelsblad. In 2011 schreef hij Grof Geld. Financiële schandalen en speculaties in Nederland. Hierin vertelt hij aan de hand van historische personages over schandalen uit de Nederlandse financiële geschiedenis. Begin 2012 publiceerde Janssen De euro, twintig jaar na het verdrag van Maastricht.

Lees ook het auteursartikel De moord in het zwembad

Bezoek voor informatie over de lezingende website van het Geldmuseum

rafael-teylers-2012-1-gr
Studie voor twee engelfiguren - Rafaël, 1517-18 (Haarlem, Teylers…
[caption id="attachment_9919" align="alignleft" width="265"]Scheepvaartmuseum Amsterdam - Foto: CC/Ricardo LiberatoPrecies een jaar geleden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: