Vier en vijf jaar cel geëist tegen monstransrovers

De officier van justitie heeft donderdag vier en vijf jaar cel geëist tegen drie mannen die ervan verdacht worden in januari van dit jaar een kostbare monstrans te hebben gestolen uit Museum Catharijneconvent in Utrecht.


Het Openbaar Ministerie wil dat twee mannen die de daadwerkelijke overval pleegden vijf jaar cel opgelegd krijgen. Tegen een derde verdachte is vier jaar cel geëist. Later moet er nog een vierde verdacht voor de rechter verschijnen.

Er worden zware straffen geëist omdat de dieven op klaarlichte dag toeslagen. Op het moment van de roof waren er ook bezoekers in het museum aanwezig. Het OM verwijt de dieven “blinde hebzucht”.

Niet compleet

De achttiende-eeuwse monstrans werd begin dit jaar gestolen uit Museum Catharijneconvent. De recherche Utrecht startte hierna een groot onderzoek en wist korte tijd later drie mannen aan te houden. In hun auto lag de gehavende monstrans in plastic gewikkeld. De monstrans was wel beschadigd en moest gerestaureerd worden. Ook is een van de sierstukken nog niet teruggevonden.

- advertentie -

Het altaarstuk is inmiddels gerestaureerd. Sinds mei is het weer in het Utrechtse museum te bewonderen.

Celstraffen geëist tegen monstransrovers

Toon Hermans - Foto uit de collectie Merkelbach (Stadsarchif Rotterdam)
Toon Hermans - Foto uit de collectie Merkelbach…
Sophie en Tonny Vlaanderen, 1982, voor het stadhuis…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: