Vier WOII-bommen geruimd bij Deventer

Foto: Gemeente Deventer

In Deventer zijn zondag vier bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt.

In totaal zijn er veertien oorlogsbommen bij de IJssel gevonden. De bommen kwamen aan de oppervlakte bij graafwerkzaamheden rondom de rivier, om de waterstand te verlagen.


Volgende week zondag worden er, mits de waterstand dat toelaat, opnieuw verschillende bommen geruimd. Ook in april zullen er naar verwachting nog ruimingen volgen.

- advertentie -

De ruiming wordt verzorgd door de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD). Deze dienst maakt sinds kort gebruik van een nieuwe methode waardoor de overlast voor omwonenden wordt beperkt. Bij de ruiming wordt nu een nieuwe beschermingsconstructie om de bom geplaatst om de omgeving te beschermen als er onverhoopt toch iets verkeerd gaat bij het demonteren.

TNO heeft deze doorgerekend en de effectafstanden bepaald. Daardoor kan de overlast sterk worden verminderd en hoeven slechts enkele omwonenden rekening te houden met de werkzaamheden.

De explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen al ruim zestig jaar in de uiterwaarden, maar ook op andere plekken in Deventer. Het onschadelijk maken is volgens de gemeente Deventer routinewerk.

Gerelateerde boeken:

De Wolfsschanze na de aanslag van 20 juli 1944
De Wolfsschanze na de aanslagDe Duitse verzetsman Ewald-Heinrich von…
Kazerne DossinHerman Van Goethem, conservator van Kazerne Dossin in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: