Viering van het einde van de ramadan (1952)

Donderdag is er een eind gekomen aan de vastenmaand voor moslims, de ramadan. De moslims vieren dit met het zogenaamde Suikerfeest.

Still uit de video

Still uit de video

Gedurende de ramadan mogen veel islamieten, van zonsopkomst tot zonsondergang, niet eten of drinken. Deze keer was de vastenperiode extra zwaar omdat hij in de zomer viel en de dagen dus lang waren. Daarnaast kregen de gelovigen te maken met een aantal zeer hete dagen.

Bioscoopjournaal

Ook in 1952 werd er in Nederland door moslims gevast. In bovenstaand fragment uit een bioscoopjournaal is te zien hoe een aantal moslims bijeen komen op het grasveld vóór de residentie van de toenmalige vertegenwoordiger van de Indonesische Republiek in ons land, mr. Susanto Tirtoprodjo. De moslims, de mannen apart van de vrouwen, luisteren en reciteren enkele Koranverzen. Een verslaggever:

Door het vasten wordt het saamhorigheidsbesef versterkt. De rijke is gedwongen een maand lang precies zo te leven als zij armste broeder in het geloof. De islamieten in ons land vieren het einde van de vasten in de typische sfeer van het oosten.

Gerelateerde uitgaven:

- advertentie -
Nederland krijgt tweede trappistenbierVanaf komend najaar heeft Nederland…
In Italië is een verloren gewaande stomme film van de beroemde Amerikaanse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: