Vietnam neemt afscheid van ‘Rode Napoleon’

Honderdduizenden Vietnamezen hebben dit weekend afscheid genomen van hun legendarische generaal Vo Nguyen Giap, bijgenaamd de ‘Rode Napoleon’.

Vo Nguyen Giap in 2008 - Foto: CC

Vo Nguyen Giap in 2008 – Foto: CC


Deze generaal, die vorige week op 102-jarige leeftijd overleed, maakte onder meer naam door de Fransen in 1954 in Dien Bien Phu te verslaan en doordat hij de Noord-Vietnamese strijdkrachten aanvoerde tijdens de Vietnamoorlog.

Vo Nguyen Giap is onder meer beroemd omdat hij in 1953 de Fransen versloeg bij Dien Bien Phu. Dit betekende het einde van de Franse heerschappij in Indo-China.

De Vietnamees is de geschiedenisboeken ingegaan als de generaal die zowel Frankrijk als de Verenigde Staten wist te verslaan. In totaal versloeg hij maar liefst acht Franse en vier Amerikaanse generaals.

- advertentie -

Zondag werd het lichaam van de generaal van Hanoi vervoerd naar de luchthaven. Over een afstand van veertig kilometer stonden mensen om Giap de laatste eer te bewijzen. Hierna is hij per vliegtuig overgebracht naar de provincie Quang Binh waar hij geboren werd.

Lees ook: ‘Napoleon van Vietnam’ overleden

24uur Nijmeegse GeschiedenisNijmegen doet dit jaar opnieuw uitgebreid…
Eerste tentoonstelling in de publieksruimte van het Nationaal…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: