Viking-gesp gevonden in Zeeland

De negende-eeuwse Viking-gesp - Foto: SCEZ

De negende-eeuwse Viking-gesp – Foto: SCEZ

Bij archeologische opgravingen in Domburg, provincie Zeeland, blijkt een zeldzame Viking-gesp te zijn gevonden. De gesp dateert uit de negende eeuw.


Bijzonder is dat de vondst drie jaar geleden al werd gedaan. De gesp werd toen, samen met enkele tientallen andere voorwerpen in Domburg opgegraven. De vroegmiddeleeuwse metaalvondsten die in Domburg zijn gedaan zijn bekend in de archeologische wereld. Omdat de kennis over de objecten in de loop der tijd is toegenomen organiseerde de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SZEC) en het Zeeuws Museum deze week een workshop met Nederlandse en buitenlandse wetenschappers.

Tijdens deze bijeenkomst werd duidelijk dat zich tussen de vondsten een negende-eeuwse Viking-gesp bevond. Deze Borre-gesp is versierd in de zogenaamde Borrestijl.

De gesp is van brons en verkeert volgens een woordvoerder van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SZEC) in een zeer goede staat.

- advertentie -
De zeldzame Romeinse munt - Foto: Niek Claassen
De zeldzame Romeinse munt - Foto: Niek ClaassenEen…
Foto: Ájtte Museum, Jokkmokk
Foto: Ájtte Museum, JokkmokkArcheologen hebben in Zweden twee…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: