Vincent Mentzel: Het oog van Nederland

In de Kunsthal in Rotterdam zijn de komende maanden ruim driehonderd foto’s te zien van de Nederlandse fotograaf Vincent Mentzel. De expositie is georganiseerd naar aanleiding van de 65e verjaardag van de fotograaf.

Vincent Mentzel werkte veertig jaar als staffotograaf van NRC Handelsblad. De fotograaf ontwikkelde zich in deze periode tot één van de bekendste Nederlandse fotojournalisten. Daarnaast maakte hij echter ook naam als portretfotograaf.- advertentie -

Herman Brood en André Hazes, 1983 – Foto: Vincent Mentzel

In de jaren zeventig en tachtig werd Mentzel bekend met zijn politieke foto’s. Hij maakte onder meer beroemde foto’s van Willem
Drees, Joop den Uyl en de jonge Hans Wiegel.

Eind jaren tachtig sloot Mentzel zijn politieke tijdperk af. Vanaf dat moment reisde hij, in opdracht van NRC Handelsblad, geregeld naar het buitenland. Met zijn camera legde hij onder meer historische gebeurtenissen in China, het Midden-Oosten, Suriname, de DDR en Amerika vast.

Als portretfotograaf maakte Mentzel onder meer sprekende portretten van bekendheden als Audrey Hepburn, Carice van Houten, Daan van Golden, Herman Brood en Mohammed Ali.

In de tentoonstelling getiteld Het oog van Nederland wordt een overzicht gegeven van Mentzels werk. Het overzicht laat vier decennia nieuwsmomenten zien vol met foto’s die bij veel mensen op het netvlies gebrand zullen staan. Door middel van teksten vertelt Mentzel zelf over zijn favoriete foto’s en wat zich op het moment van opname buiten het oog van de camera heeft afgespeeld. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 13 juni 2011.

Vincent Mentzel te gast bij Kunststof

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Het Surinaamse gelegenheidsglas - Foto: RijksmuseumHet Rijksmuseum in Amsterdam…
picasso-blaadjes
Detail van het schilderijHet duurste schilderij ooit geveild, Picasso's…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: