Virtuele tentoonstelling op website Koninklijk Huis

Indische Zaal in Paleis Noordeinde – Foto: koninklijkhuis.nl – Ben Grishaaver

Op de website van het Koninklijk Huis is sinds donderdag een virtuele tentoonstelling te zien over de Indische Zaal in Paleis Noordeinde.

De inrichting van de Indische Zaal was een geschenk voor koningin Wilhelmina en hertog Hendrik van Mecklenburg van de bevolking van Nederlands-Indië ter gelegenheid van hun huwelijk in 1901.


De Indische Zaal werd ontworpen door de heer L.J.C. van Es, hoofdingenieur van de Burgerlijke en Openbare Werken in Nederlands-Indië. De bekleding van de muren en het plafond bestaat geheel uit houtsnijwerk, gebaseerd op motieven van de hindoe-boeddhistische bouwkunst op Java uit de achtste en negende eeuw. Ook werden ornamenten uit de moderne Javaanse houtsnijkunst gebruikt. Tientallen houtsnijders hebben in Batavia aan de onderdelen voor de zaal gewerkt.

- advertentie -

De eerste zending houtsnijwerk kwam op 29 augustus 1904 in Den Haag aan. Van Es ontwierp ook de parketvloer, de bronzen lampen, de roodkoperen ombouw voor de radiatoren en de gordijnen. Verder werden kopieën gemaakt van vier beroemde oud-Javaanse beelden, twee van steen en twee afgietsels in brons. Op 18 december 1906 werd de Indische Zaal officieel aan het koninklijk paar aangeboden.

Op de website www.koninklijkhuis.nl zijn sinds donderdag verschillende foto’s te zien van de historische zaal.

De Brieflezende Vrouw - Johannes Vermeer, ca. 1663Het beroemde…
Zilvercollectie Hofman-Westerhof, Willem Hofman, 1624-1742 - Foto: Groninger MuseumDe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: