Vloer Cuypers terug in Rijksmuseum Amsterdam

rijksmuseum-voorhal-vloer-reconstructie-gr
Reconstructie van de vloer in de Voorhal van het Rijksmuseum – Foto: Arie de Leeuw

Op weg naar de opening in 2013 heeft het Rijksmuseum Amsterdam een nieuwe mijlpaal bereikt. Recentelijk werd de zogenaamde terrazzovloer gereconstrueerd op basis van het oorspronkelijke ontwerp van architect Pierre Cuypers.

De gereconstrueerde terrazzovloer bevindt zich in de Voorhal van het Rijksmuseum. In deze Voorhal wordt heel
Cuypers´ decoratieprogramma teruggebracht. Een belangrijk onderdeel daarvan is de reconstructie van de mozaïek- en terrazzovloer, meldt het Rijksmuseum.



Afgelopen maandag toonde het museum de terrazzovloer voor heel even aan de pers. Normaal gesproken wordt de vloer, vanwege de bouwwerkzaamheden, afgedekt.

De muren en het gewelf van de Voorhal waren vroeger gedecoreerd met schilderingen. Zo waren onder meer de kapitalen W en E op meerdere plaatsen op de wand te vinden, als eerbetoon aan koning Willem III en koningin Emma. Verder waren er in de Voorhal verschillende schilderingen van Georg Sturm en glas-in-loodramen te vinden.

Toen het Rijksmuseum de deuren in 1885 opende was er wel kritiek te horen op de Voorhal, onder meer omdat deze niet echt een museale functie had. Het was meer een soort verblijfsruimte. Vanuit die ruimte kon men vertrekken om via de Eregalerij met schilderkunst uit de Gouden Eeuw naar het hoogtepunt van het museum te wandelen: de Nachtwacht van Rembrandt. De Voorhal veranderde al snel. Na enige tijd verdwenen de schilderijen van Sturm en de terrazzovloer van Cuypers werd in 1920 verstopt onder linoleum. Eind twintigste eeuw werd de vloer zelfs volledig gesloopt. De oorspronkelijke glas-inloodramen bleven wel zichtbaar.

Na de reconstructie van de decoraties op de wanden en plafond is de gehele Voorhal door de voltooiing van de terrazzovloer nu weer in oude glorie te bewonderen. Omdat de oorspronkelijke vloer volledig verdwenen was, ging aan de reconstructie uitgebreid archiefonderzoek vooraf naar teksten en oud beeldmateriaal van de vloer. Dit was niet heel eenvoudig. Omdat de vloer al in 1920 werd afgedekt bestaan er namelijk maar heel weinig foto´s van de Voorhal waarop de oorspronkelijke vloer in zijn geheel goed te zien is. Uiteindelijk werd in het Cuypersarchief de ontwerptekening van de vloer gevonden. Mede op basis van die tekening kon de vloer toch gereconstrueerd worden.

Auteurs

Gerelateerde uitgaven: BETA

Gerelateerde berichten

Top