Vlootschouw en heropening ‘Dokje van Perry’ in Vlissingen

De vlootschouw van Sail de Ruyter in Vlissingen heeft zaterdag duizenden bezoekers getrokken. Vanaf de boulevard van Vlissingen kon het publiek zo’n tweehonderd bijzondere schepen, zowel moderne als historische, voorbij zien varen.

De 'ARM 17' Hoogaars, een van de schepen in Vlissingen - Foto: sailderuyter.nl

De ‘ARM 17’ Hoogaars, een van de schepen in Vlissingen – Foto: sailderuyter.nl


Sail de Ruyter is een van de grootste maritieme evenementen van Europa. Het vierdaagse evenement werd in 2007 voor het laatst gehouden. De organisatie verwacht dit jaar zo’n driehonderdduizend bezoekers. Zondag is de laatste dag.

Tijdens de vlootschouw kwamen zaterdag alle tweehonderd schepen voorbij. Het was nog even spannend of dit populaire programmaonderdeel door kon gaan vanwege slecht weer. Niet alle schepen konden hun zeilen hijsen omdat het niet erg waaide.

- advertentie -

Dokje van Perry

In Vlissingen werd zaterdag ook het zogenaamde Dokje van Perry heropend door Pieter van Vollenhoven. Het Dokje van Perry is het oudste droogdok van Nederland en een van de oudste van West-Europa. Het dokje is sinds 1964 een rijksmonument maar verdween het in 1974 toch onder een laag zand, door de bouw van een bedrijfshal van de Scheldewerf.

In 2010 werd het dok uitgegraven en begon de restauratie. Zaterdag kon het dokje officieel worden geopend door Van Vollenhove die sprak van een “uniek monument”.

Het Dokje van Perry, nog in vol bedrijf (1964) - Foto: CC / RCE

Het Dokje van Perry, nog in vol bedrijf (1964) – Foto: CC / RCE

'Macht en pracht' thema Open MonumentendagHet thema van…
Julie Harris in 1973 - Foto: ABC TelevisionDe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: