Voetbalverslag op de radio

AVRO-directeur Willem Vogt (links) en radioverslaggever Han Hollander

Tot in de jaren zestig luisterden mensen naar de radio voor de wedstrijdverslagen.

In 1905 speelde het Nederlands elftal de eerste officiële interland, tegen België. Dankzij midvoor Eddy Neve wonnen ‘we’ met 4-1. Behalve de aanwezigen kon niemand de wedstrijd zien of horen. Kranten gaven de volgende dag de uitslag door.

Vanaf 1928 zond de radio rechtstreekse voetbalverslagen uit. De journalist Han Hollander – lang en mager, met hoed en kolossale microfoon – was de eerste die de

- advertentie -Hollandse huiskamers opluisterde met een meeslepend betoog van de ‘veldslag’, hoe saai het soms in werkelijkheid ook was. Als hij verslag deed was het stil op straat. Zelfs mensen die niet van voetbal hielden móesten naar hem luisterden.

Soms riep hij ‘Let op! Let op! Daar komt het gevaar!’, en als de tegengoal viel: ‘Zie je wel, ik heb gewaarschuwd, nu staan we achter’, vertelde een bewonderaar. ‘Hij kon prachtig overdrijven.’ Een vriend van Hollander: ‘Han keek, en wij, thuis bijna in de radio gekropen, zagen de bal, die Hollander voor ons zag.’

In 1934 deed Nederland voor het eerst mee aan een wereldkampioenschap, in Italië. Hele families zaten thuis aan de radio gekluisterd. Een oud-fan: ‘Met gesloten ogen droomde ik weg, tot Hollander juichte Kick Smit, goal, goal, het is een goal!, ik hoorde gejubel, zag het stadion voor me en maakte een dansje voor de radio.’ Helaas werd Nederland meteen door Zwitserland (2-3) uitgeschakeld.

In 1954 werd het WK, zonder Nederland, voor het eerst op tv uitgezonden. Het aantal toestelbezitters steeg van 2800 naar 9500. Samengeperst in rokerige huiskamers keek een paar duizend mazzelaars naar kleine zwart-wit schermpjes. Hoewel spelers amper te onderscheiden waren en de cameraman tijdens de finale een doelpunt miste, genoot iedereen. De televisieverslaggeving was begonnen!


~ Nationaal Historich Museum

Teófilo Stevenson, 1985 - Foto: BundesarchivDe Cubaanse bokser Teófilo…
Zamperini onderzoekt een gat in de bommenwerper B-24 Liberator (1943)
De naam Louis Zamperini (1917) zal bij weinigen buiten de Verenigde Staten

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: