Volgens audiotape was Reagan ‘okay’ tijdens aanslag 1981

Tumult tijdens de moordaanslag op Ronald Reagan, 1981

Ronald Reagan, ofwel ‘Rawhide’, was ‘okay’. Dat dachten zijn beveiligingmensen althans tijdens de aanslag op de toenmalige president van de Verenigde Staten in 1981. Dat blijkt uit een audiotape die vrijdag is vrijgegeven.

In werkelijkheid werd Reagan’s hart maar op een haar na gemist en kreeg hij een kogel in zijn longen. Volgens de tape dacht iedereen echter dat Reagan ongeschonden was, alle zes kogels die op hem werden afgevuurd misten namelijk doel. Pas na minuut, toen Reagan bloed begon te hoesten, liet agent Thomas Unrue weten dat ze snel naar de Eerste Hulp moesten gaan.- advertentie -

Een andere agent, Jerry Parr, dacht op dat moment nog dat hij een rib van Reagan had gebroken toen hij bovenop de president sprong. Er werd een stretcher gezocht om Reagan op te leggen, maar die was niet voor handen. Reagan liep daarom nog op eigen kracht het ziekenhuis binnen, tot hij door zijn knieën viel. Pas in het ziekenhuis werd duidelijk dat hij door een kogel is geraakt die terug was geketst vanaf Reagan’s limousine.

Het audiomateriaal dat na dertig jaar is vrijgegeven duurt tien minuten. Die tien minuten beginnen bij Reagan die het Washington hotel verlaat en eindigt bij zijn vrouw Nancy Reagan (codenaam Rainbow) die het ziekenhuis binnenkomt waar Reagan inmiddels met spoed wordt geopereerd.

Aanslag op Reagan, 1981

Maar een paar maanden na zijn aantreden als president van de Verenigde Staten werd Ronald Reagan meteen slachtoffer van een aanslag. De schutter was John Hinckley Jr., een ziekelijke fan van Jodie Foster die indruk wil maken op de actrice. Hij voerde de moordaanslag uit vanwege Foster’s rol in de film Taxi-driver waarin ook een aanslag op de president werd gepleegd. Hij schoot zes keer. Alle schoten misten aanvankelijk doel. Eén kogel werd echter teruggeketst vanaf de auto en belandde zo in Reagan’s long. De president overleefde de aanslag. De aanslag lijkt hem zelfs populairder te hebben gemaakt als president.

John Hinckley Jr. sloeg niet op de vlucht en werd dus vrij snel opgepakt. Hij belandde vervolgens in een inrichting. In 2000 kreeg hij toestemming om zijn familie te bezoeken buiten de inrichting. Toen bleek dat hij weer allemaal materiaal van Jodie Foster begon te verzamelen, werden zijn rechten echter ingetrokken.

Lees ook: Enkele uitgeschreven fragmenten van de vrijgegeven opname

Reagan Assassination Attempt : Larry King

Abraham LincolnDe Amerikaanse president Abraham Lincoln, die bekend staat…
Endeavour - Foto: NASANASA stuurt vier 'gepensioneerd spaceshuttles' naar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: