Vondels ‘Gebroeders’, 1640

Vondels 'Gebroeders', 1640

Vondels ‘Gebroeders’, 1640

Joost van den Vondel is zonder twijfel de grootste Nederlandse toneelschrijver van de zeventiende eeuw, maar handschriften van hem zijn schaars. Dit is de eerste druk van een toneelstuk van Vondel waarin de meester eigenhandig regie-aanwijzingen en de rolverdeling heeft genoteerd.

In het toneelseizoen 1640-1641 is Joost van den Vondel de absolute topauteur van de Amsterdamse schouwburg. Op 8 april 1641 wordt het stuk “Gebroeders” voor het eerst gespeeld. Vondel noteerde in dit gedrukte exemplaar achter de ‘personagien’ de namen van de acteurs die de rollen speelden. Het is duidelijk te zien dat een paar acteurs werden vervangen; hun namen zijn doorgehaald en vervangen door andere.

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

- advertentie -

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Vondels ‘Gebroeders’, 1640. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Het reetje van Juliana - Han van Meegeren (meegeren.net).jpg
Het reetje van Juliana - Han van Meegeren…
Statistiek voor historici (stck.xchng)
In een vorige column beschreef ik methodologische tekortkomingen van economische modellen en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: