Voorlopige bescherming verdedigingswerken WOI

Militaire post in Wijtschate ‘Scott Farm’ – Foto: Onroerend Erfgoed

Elf militaire constructies uit de Eerste Wereldoorlog in de Vlaamse fusiegemeente Heuvelland en Mesen hebben voorlopig een beschermde status gekregen van de viceminister-president van de Vlaamse regering, Geert Bourgeois. Het beschermen van deze plekken is een belangrijke stap in aanloop naar het herdenkingsjaar 2014.

Deze constructies, waaronder twee Britse militaire posten ten noordwesten van de Kemmelberg of de commandopost ‘Pick House’ bij Wijtschate, zijn gebouwd door zowel de geallieerden als door Duitse militairen die tijdensde Eerste Wereldoorlog in België waren gestationeerd. De meeste bouwwerken bleven gedurende de oorlog op dezelfde plek staan, maar sommige constructies werden na een militaire actie verplaatst naar een ander kamp. Hierdoor heeft iedere plek zo zijn eigen geschiedenis en verhaal.

- advertentie -

Wat alle bunkers en/of schuilplaatsen gemeen hebben is dat ze na WOI zijn blijven staan en nu dus nog steeds stille getuigen zijn van deze destructieve oorlog. In de loop van de jaren zijn de plekken daarom onderdeel geworden van het landschap van de frontstreek.

Afgezien van het feit dat de plekken historische waarde hebben, zijn het ook architectonische interessante objecten. Door specifieke kenmerken, als ‘elephant plates en een koepel- of zadelvormig dak, krijg je een beeld van de ontwikkelingen in oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zo zie je aan de constructies dat naar mate de jaren verstreken steeds meer beton werd gebruikt. Erg zeldzaam is daarom de schacht van de Duitste tegenmijn ‘Ditrich’ in Wijtschatebos. De gebogen betonstenen zijn speciaal voor deze constructie gegoten.

Ook door de landschappelijke ligging zijn de constructies zo speciaal. Zo kon je vanaf de stelling bij ‘moulin de l’Hospice’ de vijandelijke linies bekijken en had je via de Britse posten bij Kemmel toegang tot een ondergronds hoofdkwartier.

De bescherming van deze plekken is een onderdeel van het herdenkingsproject ‘100 jaar Groote Oorlog’ dat in 2014 in Vlaanderen zal plaatsvinden.


~ Lotte Kaatee

Militaire post in Wijtschate 'Scott Farm' - Foto: Onroerend…
Grafmonument van Ysebrant de Lendonck - Foto: Eddy Van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: