Voormalig Auschwitz-bewaker opgepakt in VS

Auschwitz (CC-C.Puisney)

Auschwitz (CC-C.Puisney)

In de Amerikaanse stad Philadelphia is een 89-jarige man opgepakt die tijdens de Tweede Wereldoorlog als kampbewaker in Auschwitz heeft gewerkt. Dat melden Amerikaanse media.


Duitsland, dat verzocht om de arrestatie van de man, heeft inmiddels gevraagd om uitlevering. De man, Johann Breyer, zou zich zich toen hij zeventien was in Tsjechoslowakije hebben aangesloten bij de SS. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het vergassen van zeker 216.000 Joden. Zeven jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog verhuisde Johann Breyer naar de Verenigde Staten.

Breyer heeft toegegeven dat hij in Auschwitz heeft gewerkt. Hij zou echter niets te maken hebben gehad met de moord op Joden. In 1992 probeerden de Amerikaanse autoriteiten hem al eens uit te zetten. Dit mislukte toen doordat de man zich succesvol beriep op zijn Amerikaanse nationaliteit.

Momenteel zit Breyer vast in een Amerikaanse cel. Daar blijft hij zeker tot eind augustus zitten. In de tussentijd buigt de Amerikaanse justitie zich over het uitleveringsverzoek.

- advertentie -
Er reed een trein naar Sobibor
Er reed een trein naar SobiborKoning Willem-Alexander is…
Auschwitz - de Judenrampe
Zoals de ingang met daarboven de spreuk "Arbeit macht Frei" onlosmakelijk verbonden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: