Voormalig IRA-leider wil president Ierland worden

Martin McGuinness in 2009

Het voormalige IRA-kopstuk Martin McGuinness hoopt de nieuwe president van Ierland te worden. Zijn partij, Sinn Féin, maakte vrijdag bekend McGuinness naar voren te schuiven als kandidaat voor de Ierse presidentsverkiezingen van 27 oktober.

Op dit moment is de 61-jarige McGuinness vice-premier van Noord-Ierland. Begin jaren zeventig kreeg hij een halfjaar celstraf opgelegd nadat hij was aangehouden met honderd kilo explosieven en ruim vijfduizend stuks munitie. Hij werd er van verdacht in deze periode leiding te hebben gegeven aan een commandogroep van de IRA.Vanaf 1993 was McGuinness hoofdonderhandelaar voor Sinn Féin in het Noord-Iers vredesproces. In 1998 veroordeelde hij een bomaanslag van de Real IRA, een afsplitsing van het Iers Republikeins leger, in het Noord-Ierse plaatsje Omagh. Bij deze bomaanslag kwamen 29 mensen om het leven, onder wie Spaanse toeristen.

- advertentie -

De aanslag vond plaats enkele maanden na de ondertekening van het Goede Vrijdag-akkoord dat een eind had gemaakt aan dertig jaar geweld tussen katholieke republikeinen en protestantse royalisten. Mede doordat de Sinn Féin-leiders Martin McGuinness en Gerry Adams deze Omagh-aanslag fel veroordeelde kwam er enige tijd hierna een algeheel bestand door republikeinse splintergroepen tot stand.

Libris Geschiedenis PrijsNog vijf boeken maken kans op de…
Deel van de advertentieAcht Nederlandse museum hebben maandag gezamenlijk…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: