Dark
Light

Voormalige barak uit kamp Fochteloo gedemonteerd

Auteur:
2 minuten leestijd

De Stichting Joodse Werkkampen heeft zaterdag een begin gemaakt met de demontage van een barak uit de Tweede Wereldoorlog. De barak heeft sinds de jaren zestig dienst gedaan als kippenschuur, maar zal nu verhuizen naar een terrein in Drenthe waar de stichting een museum wil oprichten.

Volgens de stichting verkeert de barak nog in redelijk goede staat. De Stichting Joodse Werkkampen werd door een persoon in Friesland die vertelde dat hij een houten kippenschuur ging afbreken. De Fries vroeg of de stichting belang bij de schuur had, want de kippenschuur had hij indertijd uit het kamp in Fochteloo gehaald.

Het telefoontje kwam in dezelfde periode dat de stichting Joodse Werkkampen plannen had gemaakt om op het voormalige munitiecomplex in Nieuw Balinge een grootschalig museum te gaan starten. Dit munitiecomplex van 19 hectare groot kwam vrij en men zocht er een nieuwe bestemming voor. De stichting Joodse Werkkampen diende een plan in en dit idee werd uit 50 inzendingen gekozen.

De stichting probeerde eerder al in om in Vledder zo’n museum van de grond te krijgen. In dit Drentse dorp staat nog een barak op de authentieke plaats van het werkkamp. Een museum bleek in Vledder echter onhaalbaar. Het voormalig munitiecomplex in Nieuw Balinge bleek wel een geschikte locatie.

Vorig jaar maakte Herinneringscentrum Kamp Westerbork al bekend markeringen te willen plaatsen bij alle voormalige Joodse werkkampen in Nederland. Dit zijn er ruim veertig. Deze kampen werden in oktober 1942 opgeheven. Alle Joodse mannen moesten toen vertrekken naar kamp Westerbork.

Op het voormalig munitiecomplex moeten bezoekers staks een soort tijdreis kunnen maken. Die reis begint in de jaren dertig met de ontginning van de heide. Voor die ontginning werden in de omgeving allerlei werkkampen gebouwd, zoals ook in Mantinge. In de Tweede Wereldoorlog werden deze werkkampen gebruikt om Joodse jongens en mannen gevangen te zetten. Zij moesten dezelfde werkzaamheden verrichten als de mannen die daarvoor in de werkkampen gezeten hadden.

De voormalige kippenschuur uit Ureterp is zaterdag gedemonteerd en vervolgens getransporteerd naar Nieuw Balinge. Later wordt de barak herbouwd op het terrein in Nieuw Balinge waar het museum gepland is en wordt hij weer ingericht als destijds in de Tweede Wereldoorlog.

Als naam voor het nieuwe nationale museum is gekozen voor Het MMAN, Museum over bedriegd bestaan. MMAN staat voor munitiecomplex Mantingerveld.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×