‘Voorouders in de havenbodem’

Yangtzehaven – Foto: Havenbedrijf Rotterdam

Naar aanleiding van de aanleg van Maasvlakte 2 is vorig jaar archeologisch onderzoek gedaan in de Yangtzehaven. Hierbij zijn onder meer sporen aangetroffen van bot, vuursteen en houtskool uit omstreeks 7000 voor Christus. Vanaf zaterdag is in informatiecentrum FutureLand een tentoonstelling rond deze archeologische ontdekkingen.

Op de plek waar zich nu de Rotterdamse Yangtzehaven bevindt, woonden in de midden-steentijd mensen.- advertentie -

Verbrand dierlijk bot – Foto: BOOR Rotterdam

Op twintig meter diepte werden in de zeebodem bij archeologisch onderzoek onder water sporen aangetroffen van bot, vuursteen en houtskool uit omstreeks 7000 voor Christus. Het gaat om het eerste wetenschappelijk bewijs dat op deze plek in de vroege en midden-steentijd mensen woonden.

Waar nu de Noordzee en de haven van Rotterdam liggen, lag 9000 jaar geleden een rivierlandschap van de Rijn en de Maas. Vanwege de rijke flora en fauna blijkt dit een aantrekkelijk gebied voor jagers en verzamelaars te zijn geweest. De bewonders leefden in kleine groepen en trokken rond door het landschap.

Omdat de Yangtzehaven de toegangsvaarweg tot de Maasvlakte 2 wordt, moest de haven worden verdiept. Voorafgaand werd archeologisch onderzoek uitgevoerd. Er werden onder meer kleine botresten gevonden. Volgens archeologen was het verbrande bot op zo´n manier verbrand dat dit het gevolg moest zijn van menselijk handelen.

Gevonden vuursteenfragmenten en minuscule afslagjes van vuursteen bewezen daarnaast dat ter plekke vuursteen was bewerkt om allerlei gebruiksvoorwerpen te maken, zoals pijlspitsen, messen en schrabbers om huiden mee schoon te maken.

Voorouders in de havenbodem

In het informatiecentrum FutureLand is vanaf zaterdag 25 februari een tentoonstelling te zien rond de archeologische ontdekkingen. Deze tentoonstelling loopt tot en met 29 mei 2012. In de tentoonstelling is onder meer te zien hoe zo’n kampje waarvan de overblijfselen onder water zijn teruggevonden eruit zag.

Zaterdag wordt er tevens een themadag gehouden rond het thema Voorouders in de havenbodem. Er worden onder meer vondsten uit de bodem van de Yangtzehaven getoond, lezingen gehouden over hoe de Midden-Steentijdmens leefde en workshops vuursteenbewerking gegeven. Meer informatie op de website van Maasvlakte 2.

brugge-penning-karel-v-gr
Voor- en achterzijde van de penning - Foto: RaakvlakBij…
Foto: Museum De Oude AardeMuseum De Oude Aarde in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: